Tahun Hijrah

Monday, March 16, 2015

Agar Laici Putih

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lama tak share resepi dalam blog ni..Bukan tak memasak atau tak cuba resepi dah tapi kekangan waktu yang tak sempat nak update pasal resepi yang telah dicuba sebelum ni..

Jom kita tengok rupa AGAR LAICI PUTIH yang elok dijadikan sebagai pencuci mulut..
Buat resepi ni pon sebab dengar orang kata sedap dan senang je buat agar laici ni...Kalau tengok resepi ni banyak versi pasal agar laici ni..ada yang kena carikkan buah laici dan ada letak seketul macam yang saya buat di bawah ni..




Resepi nak buat agar Laici Putih:

  1. 10 Gram agar-agar serbuk/1 paket agar2 tali 28g
  2. 2 liter air atau 5 cawan air
  3. 1 1/2 cawan gula
  4. 1 tin laici (asingkan airnya) ( untuk 1 loyang dan  1 bekas kecil ) 
  5. 1 tin susu cair
CARA-CARA MENYEDIAKAN

  1.  Masak agar-agar bersama air hingga mendidih ( sebab guna agar-agar tali, jadi kena basuh agar-agar tu)
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api .
  3. Masukkan air laici dan susu cair kacau rata.
  4. Sebelum tuang dalam acuan, tapis dulu kalau guna agar-agar tali.
  5. Sebelum masuk dalam loyang carikkan dalam 6 biji laici dalam loyang tu dan masukkan acuan tu. Selepas dah masukkan acuan tu boleh letak buah laici yang sebiji tu dalam loyang.
  6. Kemudian sejukkan dalam fridge atau tak letak dalam fridge pon tak pe.
  7. Siap dan boleh dimakan.

p/s : resepi ni ambil dekat satu blog ni http://ruhayurazali.blogspot.com/2013/06/resepi-puding-laici-dangdut.htmltapi saya ubahsuai ikut citarasa saya.,,
Post a Comment