Tahun Hijrah

Saturday, April 04, 2015

Macam mana nak transfer duit guna debit kad?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni saya buat entri ni sebab baru pertama kali nak guna debit kad.Sebelum ni nak check baki atau nak transfer duit memang pergi kat atm ....Sekarang ni banyak bank ada debit kad contoh Bank Islam, Bsn dan sebagainya.Kalau dulu femes dengan Maybank2u dan CIMB Click.yang guna online banking..

Tapi sekarang ni saya guna debit kad senang lah nak check duit dalam akaun berapa dan kalau nak transfer duit kat akaun orang lain pon senang.. Tapi apa pon kelebihan teknologi memang kena hati-hati sebab ada je yang akan mengambil kesempatan bila guna online banking ni...huhu.. apa pon ingat lepas transfer duit atau  bila kita buka akaun ni untuk online banking ni memang kena padamkan history di laptop anda dan log out.. Paling penting kena waspada kalau buat transfer duit dekat cyber cafe, ada mata-mata yang memerhati anda....

Cara-cara nak guna online banking..

1) Kena daftar kat atm lepastu kena sahkan kat kaunter kata kita nak buat debit kad.. Saya buat debit kad bsn..

2) Cari laman http://www.mybsn.com.my/( Contoh) ...rasanya lebih kurang macam Maybank2u cara nak daftar..


Inilah laman web BSN

3) Ini transfer duit dari BSN ke akaun  BSN..Kena tahu detail nama penuh, e-mail, berapa rm nak transfer dan yang penting no akaun penerima.

4) Cari link 3rd party fund transfer..New 3rd party fund transfer tu no akaun yang kita nak transfer duit.

5) Sender alert email letak email Penghantar..Iaitu kita.

6) Beneficiary alert email tu letak email orang yang kita nak transfer duit.

7) Sms x payah tick

8) Recepient reference tu tarikh kita  transfer duit.

9) Klik request TAC . TAC ni bsn akan antar sms kat kita.

10) Boleh print sebagai bukti kita dah transfer duit tu..ataupon boleh check email yang mengatakan kita berjaya menghantar duit tersebut..Ok dah selesai... :) :) :)



Post a Comment