Tahun Hijrah

Saturday, October 11, 2014

Menu sarapan Pagi-ubi bakar ala korea

Assalamualaikum dan selamat pagi semua....

Hari ni tiba-tiba nak makan ubi bakar sebab kebetulan tengok citer korea yang ada babak makan ''ubi bakar sampai hangus tu''....Teringin pulak makan lagipon makan ubi ni ada banyak khasiatnya.....

Diikutkan pada zaman sebelum merdeka ni, semasa pemerintahan Jepun xdak bekalan beras terpaksalah kebanyakan penduduk yang berpendapatan rendah ni makan ubi untuk meneruskan hidup...

Belajar sejarah pulak kan...Dulu atau kalau kita bukan dok di rumah mesti bakar  ubi dengan kaedah tradisional tapi sekarang hmm, aku guna pemanggang api untuk memasak ubi ni..Sebelum ni, mak aku rebus ja ubi ni makan dengan gula, tapi yang tu tak menepati citarasa aku pulak..

Cara-caranya


  1. Basuh ubi keledek  dengan sebersih-bersihnya..Ubi ni boleh didapati di sekeliling rumah kalau kita suka menanam ubi ataupon nak senang beli ja kat pasar tani atau orang Kedah panggil ''nat''
  2. balut ubi dengan Foil aluminium.
  3. Masukkan dalam pemanggang ajaib
  4. Tunggu sehingga 10 minit..
  5. Siap dimakan...Sedap dimakan dengan air Teh o yang suam..


Ubi bakar yang telah dimasak


Ubi bakar yang menunggu dimasak...


Dah boleh dimakan...



No comments: